Sibirisk katt

“Tundrans skönhet”

Sibirisk katt är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna “pratar”. De är lättlärda och det är inte ovanligt att de gillar att plaska med och i vatten.

Sibirisk katt har “traditionella färger” medan syskonrasen neva masquerade är ”maskad” (ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå).


Päls
Pälsen är mycket tät – relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån.

En sibirisk katt kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt ofta.


Storlek och utseende
Sibirisk katt är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals.

Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och mediumlång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop – i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar.

Som de flesta större kattraser utvecklas sibirisk katt relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.


Godkänd som ras.
Sibirisk katt godkändes 1998 som ras i FIFe och 2000 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: SIB  Engelskt namn: Siberian

Syskonras: Neva masquerade

 

Källa: SVERAK